Första inlägget- en tillbakablick…

”Nationalism. Genast tänker de flesta på högerextrema som taktfast marscherar medan de skanderar nationalsången och viftar med flaggor – NSDAP i Tyskland under trettiotalet, Mussolini i Italien vid samma tid. Men vad betyder det egentligen?

I Nationalencyklopedin står det: ”Åskådning som hävdar den egna nationens värde och intressen ofta framför andra nationers”. Det låter kanske illa att hävda att någonting är viktigare, att någonting är bättre än någon eller något annat men låt mig förklara hur jag ser på det.

Jag är svensk. Jag är född här och mina dryga sexton levnadsår har jag tillbringat här. Jag älskar de böljande fälten i Skåne, det karga landskapet på Öland, de majestätiska fjällen i norr och havet vid västkusten. Hur klimatet och landskapet skiftar efter årstiderna. Jag älskar våra, ibland helt vrickade, traditioner. För ärligt talat, vad finns det för logik i att fullvuxna män och kvinnor ska hoppa runt som grodor runt en stång dekorerad med blommor? Jag älskar Sverige, och om vi skulle hamna i det läget att Sverige blir attackerat, tänker jag slåss till sist blodsdroppe.

Men bara för att man älskar sin mamma betyder det väl inte att man föraktar sin pappa? Bara för att man älskar sitt land betyder det väl inte att man ser ner på andra länder? De flesta av oss älskar mer än en person under sitt liv. Få av oss har turen att hitta rätt från början. Trots det kommer det för de flesta av oss alltid vara en speciell person som vi älskar lite mer, som vi aldrig kommer kunna glömma. Varför skulle det inte kunna vara detsamma gällande länder och kultur?

Dessvärre verkar ordet nationalist i dag blivit synonymt med ”rasist”. Jag är nationalist, men absolut inte rasist. Jag tycker självfallet att vi ska ta emot invandrare i Sverige och jag längtar efter den dagen jag får möjligheten att åka runt i Afrika och Latinamerika och träffa folket på landsbygden, ta del av deras vardag och kultur. Långt ifrån globaliseringen och turismen i storstäderna.

Om Sverige är min riktiga mamma är den spansktalande världen min styvmamma. Jag älskar båda, och skulle inte vilja leva utan någon av dem. Men skulle jag vara tvungen att välja, väljer jag självklart min riktiga mamma. Det är naturligt.

Så ja, om jag blev satt i en situation där jag blev tvungen att välja mellan Sverige och resten av världen, skulle jag välja Sverige. Men jag tycker för den sakens skull inte illa om de andra, eller önskar dem något ont.

Det är på tiden att vi tar tillbaka ordet ”nationalist” från rasisterna och de högerextrema. Det är ett ord som borde tillhöra oss alla. Precis som världen borde.”


Jag skrev den här texten våren det år jag skulle fylla 17, för drygt 2 år sen. En del av er kanske känner igen den eftersom jag fick den publicerad på Nyheter24. Trots att det gått 2 år och en hel del vatten har runnit under broarna sen dess tycker jag att den fortfarande är väldigt representativ för det jag står för.

För jag älskar Sverige, jag är stolt över Sverige. Det är viktigt för mig att säga, för även om kommande inlägg här på bloggen kanske kommer innehålla stark kritik mot vårt land och dess samhällssystem, så är jag stolt över det fantastiska land som Sverige är och jag är så tacksam för att jag får bo här.

Men jag älskar samtidigt världen. Jag är fascinerad och intresserad av den. Det finns så mycket att se och lära sig. För ja, trots att Sverige är rankat som ett av de bästa länderna i världen har vi fortfarande enormt mycket att lära oss, som kan göra oss ännu bättre än vi redan är. Samtidigt som andra länder kan ta del av vår kunskaper och erfarenheter, för att själva bli bättre.

Stolthet över ens kultur, historia och seder etc. kan om det hanteras på rätt sätt vara en stor tillgång, något som alla har nytta av.  Att det är en farlig gräns att vandra på är jag emellertid alltför medveten om. Stolthet kan alltför lätt slå om till högmod och arrogans.

Så till sist vill jag bara säga; Behåll din stolthet och glädje över ditt land och kultur, oavsett var du kommer ifrån. Det är en fantastiskt tillgång. Men glöm aldrig, aldrig ödmjukheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: