När demoner från det förflutna marscherar på våra gator…

När jag på Bali nåddes om nyheten att nazister under flera timmar marscherat, utan tillstånd och utan att polisen ingrep, i Göteborg for en mängd tankar genom mitt huvud. Ilska, rädsla, sorg och besvikelse. Men jag kom också att tänka på ett citat jag såg på internet för ett tag sen.

”The truth is this,
every monster you have met
or will ever meet
was once a human being
with a soul
that was soft and light as silk

Someone stole
that silk from their soul
and turned them into this.

So when you see
a monster next,
always remember this
Do not fear
the thing before you
Fear the thing
that created it instead”

Det är klart att jag ät fly förbannad på att poliserna inte stoppade marschen, på att de inte ingrep. För tusan, hets mot folkgrupp är olagligt i Sverige, så hur fan rent ut sagt kan vi 1.) Tillåta att nazistiska organisationer ens existerar? 2.) Tillåta att de marscherar på våra gator?

Men även om jag önskar att polisen hade ingripit, så är det inte där problemet, och inte heller lösning, ligger.

Människor som marscherade den där dagen är inga monster. De är människor med familjer, med vänner och vanliga jobb. En del av dem kanske har barn, eller till och med barnbarn.

Människorna som marscherade den där dagen är inga monster, de är inte onda.

Det är däremot idéerna de står för och det är idéerna vi måste bekämpa, inte människorna. Människor kan och kommer att dö oavsett, medan idéer kan hålla sig levande i tusen och åter tusen år. Liksom en björn som legat i ide över vintern kan en idé som legat i dvala i åratal återuppstå över en natt.

Genom att ta den enkla vägen och döda en människa kan effekten snarare bli den motsatta, man hjälper idén att spridas. Mordet på Che Guevara ett exempel på detta. Genom att mörda han fysiskt och gömma undan hans kropp hoppades mördarna att han skulle glömmas bort, att han skulle bli en parentes i historien. Femtio år senare har vi facit i hand. Ett halvt sekel efter hans död är han för tusentals, kanske till och med miljontals, människor världen över fortfarande en symbol för frihet och kamp, en symbol för att en annan värld är möjlig.

Att möta ont med ont, att möta död med död, kan också få effekten att det onda snarare växer. T.ex. USAs krig mot terrorismen efter 9/11. Hur många oskyldiga har inte i bl.a. Afghanistan och Irak fått plikta med sitt liv? Borde det inte räckt med alla de som dog den där mardrömsmorgonen i september 2001? För vad har Kriget mot terrorismen egentligen lett till? Inte till att utrota terrorismen i alla fall. Det är de många attentaten i Europa de senaste åren ett allt för tydligt exempel på.

En idé är något flyktigt, något abstrakt och lika svårt som det är att fånga en tanke är det att döda den. Men i en del fall måste vi.

Men varför måste vi?

Hitler, nazismens frontfigur, är sedan länge död.  Däremot så är fortfarande nazismen uppenbarligen väldigt mycket vid liv och en självklar del i alltför många samhällen, världen över.

Detta är inte den enda ideologi i vars namn det begåtts fruktansvärda brott, men det är en ideologi som i sina grundläggande principer har skrivet att människor är olika och att de på grund av det är olika värda. Det är en ideologi som hävdar att vissa är bättre, är viktigare än andra.

För att få ett fredligt samhälle, där jämlikhet och solidaritet är självklarheter måste denna människofientliga, livsfientliga, ideologi dö.

Men hur dödar man då en idé? Hur ska vi en gång för alla döda nazismen?

Med kunskap. Med fakta. Med erfarenhet. Det är det enda sättet. Läs böcker, se filmer och lyssna på poddar. Även om du är färdig med skolan så sluta aldrig att utbilda dig, sluta aldrig vara nyfiken och sluta aldrig att hålla dig uppdaterad om det samhälle vi lever i. Res så mycket du kan. Det kommer inte dröja länge innan du inser att trots olika bakgrunder, språk, religion, mat, traditioner och familjeförhållande är vi ändå likadana. Vi är människor. Vi känner hunger, törst och längtan efter fysisk närhet. Vi gråter, vi skrattar, vi längtar, vi är rädda och vi har drömmar.

I dagens globaliserade, högteknologiska samhälle borde det vara enklare än någonsin att sprida just fakta och kunskap, att sprida dessa insikter. Men baksidan till teknologin är också att det är enklare än någonsin att sprida felaktiga nyheter, lögner och förtal. Åtminstone i min skola pratades det i stora och vackra ord om vikten av källkritik, men dessvärre verkar det i verkligheten vara långt ifrån alltid som man nyttjar sig utav det.

Anonymiteten är på många sidor också en regel snarare än ett undantag, vilket hjälper hatet och okunskapen att spridas ytterligare. För det är så enkelt att säga saker, att spy ut hat och fördomar när man inte behöver stå för dem sen.

Men det är inte bara okunskap och rädsla som göder dessa ondskans idéer. Ofta grundar de sig i ett missnöje, en misstro mot de samhällen vi lever i. Mot de politiker som vi valt. Politikerna har där ett enormt ansvar att ta. De måste bli bättre på att direkt kommunicera med sina väljare och ta till vara på deras åsikter, och fånga upp vad gemen man är missnöjda med och se till att återgärda det. Såklart det är ett tufft arbete, men det fanns och finns ingen som tvingade dem att kandidera till posterna de besitter. Har de gett sig in i leken, får de leken tåla.

I dag marscherar nazisterna ännu en gång i Göteborg. Denna gång är deras demonstration helt lagligt. Det gör det om möjligt ännu mer skrämmande.

Och även om jag just nu allra mest känner för att göra som när jag var liten och drömt något otäckt, det vill säga kura ihop mig till en boll under täcket och hoppas att det läskiga försvinner, så kommer det inte att funka i det här fallet.

Det läskiga kommer inte försvinna genom att vi drar täcket överhuvudet. Det läskiga kommer snarare att växa och komma allt närmare oss.

 

När nazisterna fick makten senast, ledde det till att 60 miljoner människor dog. Den siffran borde väl säga tillräckligt?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: