Santa Clara-Ches stad 

Santa Clara. Kanske mest känd för att det var här som Che i december 1958 vann den seger som gjorde att Batista diktaturen slutligen föll och revolutionärerna kunde kunngöra seger efter bara lite mer än 2 års gerillakrig.

Ches närvaro är tydlig i staden. På hotell santa clara libre kan man ännu se kulhålen i väggarna efter slutstriderna och går man en bit åt nordöst från centrum kan man se resterna av det militärtåg (som idag omvandlats till ett litet museum) Che och hans mannar fick att spåra ut och som markerade den slutliga segern i kampen om staden.

Går man istället västerut kommer man till Masouleet som uppfördes i samband med att Ches kvarlevor fördes tillbaka till Kuba 1997, efter att i 30 år legat i en omärkt grav i Bolivia. Förutom den mäktiga statyn finns där under ett sevärt museum och ”gravkammar” (vet inte vilket ord jag ska använda egentligen).

Santa Clara är en trevlig stad, men det krävs nästa att man (som jag) är che/revolutions nörd, eller åtminstone har ett milt intresse i detta ämne om man ska besöka staden. Har man inte det, får man nog inte ut så mycket av ett besök här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: