Santiago de Cuba-slutet 

25 November 2017. Trots att klockan inte är mer än halv elva på förmiddagen står solen högt på den klarblå himlen och det är stekande hett. Trots att klockan inte är mer än halv elva på förmiddagen är kyrkogården Santa Ifigenia redan full med folk och hans grav är full med blommor.

Det är på dagen ett år sedan han avled, nittio år gammal. En anmärkningsvärd ålder även i vanliga, ännu mer i hans fall, med hans liv. Fidel Castro.

Lördag den 25 November hade jag tillbringat ganska exakt 2 1/2 vecka på Kuba. En resa som i mångt och mycket gått i revolutionens fotspår. Från Havanna till Cienfuegos, Trinidad och till Santa Clara. Från Santa Clara till Bayamo. Tisdag den 21 november besökte jag La Comandancia de la plata, Fidels högkvarter högt uppe i Sierra Maestra grönskande bergsmassiv. Kan inte minnas när jag var så svettig (eller lerig) senast, men det kändes ändå som ett oerhört billigt pris att betala. Dagen efter, i ösregn och med blixtar vinande över huvudet, besökte jag den plats där de landsteg från Granma, den 2 december 1956.

Och så sen, ytterligare några dagar senare, stod jag inför hans grav. Det var en märklig känsla, men det kändes ändå rätt. Det var det rätta, värdiga avslutet på den här resan. För även om det då var nästan en vecka kvar tills jag skulle åka hem, kändes det som var kvar mest som en transportsträcka.

Santiago de Cuba är en fin stad, men trots att det är Kubas näst största stad får man ändå nästan en känsla av att det är en småstad. Det är också en backig stad, går det inte tvärbrant upp så går det tvärbrant ner och på flertal ställen har gatorna ersatts med trappor.

Camaguye, där jag stannade två nätterpå min väg tillbaka till Havanna, är också en underbar stad, och på något konstigt sätt känns den staden större än Santiago (även om det finns betydligt mindre att göra där). Det är också den stad i Kuba som har flest kyrkor och ja, det märks. Även om jag inte är djupt troende, vare sig inom kristendomen eller någon annan religion, så älskar jag kyrkors atmosfär och arkitektur och det var riktigt avkopplande att vandra runt och beundra de många olika kyrkorna.

I dag flyger jag hem till Sverige igen, och detta blir mitt sista inlägg härifrån Kuba. När jag kommer hem lovar jag däremot att publicera mängder av bilder från resan, vilket jag på grund av internetkvalité/tid inte kunnat göra här.

Ha det bra så länge!

¡Hasta la Victoria siempre! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: