Varför antirasism behövs-#tbt

Fortfarande smått chockad efter SD:s resultat i EU-valet såg jag för ett tag sen Ungdom mot rasisms kampanj på nätet angående varför antirasism behövs. Jag har sen dess funderat på vad för skäl jag skulle kunna uppge på den frågan men allt jag kommit på har känts för banalt och enkelt. Tills det häromdagen slog mig vad svaret var;
Denna världen är sjuk. 

För i en frisk och sund värld skulle den frågan inte behövas. I en frisk värld skulle allas lika värde och rättigheter vara något så självklart att rasism och främlingsfientlighet vore något helt otänkbart. 
Men vår värld är sjuk, riktigt sjuk.

Jag förstår alla de som väljer den enkla vägen. Vägen vid namn främlingsfientlighet och avståndstagande. Men det betyder inte att jag anser att det är okej.
”Enkla?” tänker ni kanske frågande. Ja, det är den enkla vägen för hat och förakt kräver ingenting. Att älska däremot, det kräver så mycket mer. Det kräver mod och tillit. Det kräver tålamod och vilja att förstå varandra. 
Ju fler som väljer den vägen, desto enklare blir det dessutom. För det är enklare och mindre skrämmande att följa strömmen än att simma motströms.

De flesta invandrare som kommer hit, kommer från helt andra kulturer och liv än vad de flesta av oss är vana vid, och att det kan skrämma är inget konstigt. Men rädsla är inget acceptabelt skäl till att fördöma och ta avstånd. En del saker måste man göra även om det skrämmer, ”annars är man ingen människa utan bara en liten lort”, som en av mina stora förebilder, Astrid Lindgren sa.

I en tid som denna, då ex. arbetslösheten brer ut sig på många ställen, liksom bostadsbristen, börjar många att leta syndabockar. Det är förståeligt, det är så människan dessvärre är skapt, och det är inte första gången i historien det händer.

Men. Historien är också ett bevis på vad som händer om man låter rädslan och bekvämligheten styra. 
Och vi kan inte till något pris låta historien upprepa sig.

Till er som tänker rösta i höst; Snälla tänk efter en extra gång.
Till alla er med utländsk bakgrund som tvingas möta denna rädsla i form av ord, påhopp och blickar vill jag till sist bara säga; Ge inte upp. Ni är inte ensamma. Jag, och många med mig, kommer inte ge upp denna strid förrän vi vunnit den.

Jag publicerade den här texten på min Facebooksida för fyra år sen. 2014 var det supervalår med val till både EU-parlamentet och till kommun, landsting och riksdag. Då, liksom nu, var det bara lite mer än en månad kvar till riksdagsvalet. I EU-valet på våren hade SD fått 9,7 % av rösterna och därmed fått två mandat. Detta skrämde mig, och många andra, och jag ville ge en uppmaning till alla de som skulle rösta på hösten att tänka till en extra gång. Eftersom jag själv då bara var 16 år hade jag inte rätt till att rösta.

SD fick den hösten 12,86 % av rösterna i riksdagsvalet, och därmed 49 mandat.

Fyra år har nu gått. Att se verkligt nynazistiska och rasistiska rörelser  som t.ex. NMR marschera eller propagera på allmänna platser är inte längre något ovanligt.  Och SD har vuxit sig allt större. I en mätning som Novus/SVT gjorde tidigare i somras visade det sig att SD numera är Sveriges näst största parti, med stöd av mer än 20 % av väljarna. Ett parti som på sin hemsida skriver saker som:

”Trots att det inte saknas exempel på enskilda individer som på ett positivt sätt anpassat sig och bidragit till det svenska samhället under senare tid, så är ändå den sammanlagda nettoeffekten av massinvandringen från avlägsna länder starkt negativt, såväl ekonomiskt som socialt.”

och

”Bortsett från att vi inte anser det vara förenligt med barnens bästa att låta samkönade par och polyamorösa grupper adoptera och inseminera samt att det bör vara upp till de religiösa församlingarna själva att avgöra huruvida vigselakten skall utsträckas till att gälla även andra än två människor av olika kön…”

Även om jag var rädd och småchockad över valresultat 2014, så är det ingenting mot vad jag känner nu, när de främlingsfientliga och högerextrema tankarna fått alltmer fäste och spridning i vårt samhälle.

Jag önskar verkligen att det här inlägget inte behövts, att jag inte skulle känna mig tvingad till att återupprepa mig men… Verkligheten är inte alltid så som vi önskar.

Så snälla, snälla… Tänk till en extra gång innan ni går till valurnorna i höst!! Jag kommer att, för första gången, få rösta i höst och jag vet var den kommer hamna. För öppenhet, tolerans, medmänsklighet, demokrati och mångfald.
Vad väljer du?… 

SVT/Novus: SD näst största parti – nära gå om S
Valresultat 2014- Riksdag
Valresultat 2014- Europaparlamentet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: