Castro, Vasa och vad de egentligen har gemensamt

Jag var som liten en väldigt vetgirig unge (som nu förvandlats till en vetgirig vuxen). Jag har alltid älskat att läsa, och jag har alltid älskat historia. Med släkt uppe i Mora i Dalarna var det nästan självklart att man fick med Gustav Vasa i modersmjölken, och Herman Lindqvists bok ”Gustav Vasa och Hans söner” som stod i bokhyllan hemma fångad mitt intresse redan som 10-åring. En jättebra bok, visade det sig, som jag läst flera gånger sen dess.

Jag började så småningom högstadiet och i nian på elevens val, valde jag ”uppsatsskrivning” (kommer inte längre ihåg exakt vad den kursen hette). Mitt intresse för historia hade hållit i sig och via Björn Afzelius hade jag hört talas om Kuba, den Kubanska Revolutionen och Fidel Castro. Jag tyckte det lät intressant och beslutade mig för att fördjupa mig i det den här gången. Och vad kan jag säga mer än att jag blev fast? Och har förblivit så sen dess (att jag är en stor kuba anhängare har nog de flesta som läst den här bloggen begripit!)

Men det skulle dröja ända fram till förra året innan jag började koppla ihop, och tänka på, vår kära gamla Gustav Vasa och den betydligt yngre och betydligt mindre omtyckte Fidel Castro.

Vaddå koppla ihop? Kanske ni tänker. Låt mig börja med en kort historielektion.

Gustav Vasa, eller Eriksson som han egentlig hette, föddes i en adlig svensk familj i slutet av 1400-talet. I 20-års åldern togs han som gisslan av den danska kungen Kristian II (Kristian Tyrann) ihop med några andra högt stående män efter div. konflikter. Han fördes till Danmark, där han blev satt i fängelse. Efter  ett år lyckades han fly till Lübeck, där han blev kvar i över ett halvår. Under tiden hade Kristian II tagit makten i Sverige, och i Stockholms Blodbad som följde tätt inpå hans kröning, avrättades bland många andra Gustav Erikssons far, och hans mor och systrar tillfångatogs. Detta hände i november 1520. Gustav hade då redan varit tillbaka i Sverige ända sen början av sommaren, men hållit låg profil. Mordet på hans far, och fängslandet av hans mor och systrar, plus indragningen av alla hans gårdar och den rikstäckande efterlysningen på honom själv fick honom emellertid att gripa till handling. Han begav sig mot Dalarna, ett landskap där de flesta ägde vapen, för att försöka locka med dem i ett uppror mot den nya kungen, men misslyckades. Istället började han bege sig vidare mot Norge men när han väl gett sig av ångrade dock dalkarlarna sig och jagade efter honom (och på så vis fick vi Vasaloppet).

Upproret spred sig snabbt nu och i slutet av augusti 1521 utsågs den då 25-åriga Gustav Eriksson Vasa till riksföreståndare för Sverige, men först den 6 juni (vår nuvarande nationaldag) 1523 (efter att ha fått hjälp från de kontakter han hade skaffat sig i Lübeck) kunde han utses till Kung över Sverige. Kröningen var emellertid först fem år senare.

Gustav Vasa var ingen mild kung. Han var stenhård. Men det kom att bli han som la grunden till mycket av det som är dagens Sverige. Han var den som genomförde reformationen, d.v.s. fick Sverige att överge katolicismen för protestantismen, han fick bibeln översatt till svenska, han centraliserade den tidigare väldigt utspridda makten och han införde arvsrätt till tronen. Bland mycket annat. Han var Sveriges kung fram till att han avled 1560, d.v.s. i nästan 40 år.

Låt oss spola fram tiden några hundra år, nämligen till november 1956, då ett 80-tal unga män befinner sig på en alldeles för liten båt på väg mot Kubas östra kust. Ledare för gruppen var den då 30-åriga Fidel Castro som bestämt sig för att störta Kubas USA-stödda diktator Fulgencio Batista.

Precis som Vasa hade han vuxit upp i en fin och rik familj, och fått en gedigen utbildning, han var utbildad advokat. I rollen som det hade han försökt olagligförklara Batistas regim efter att dennes statskupp 1951, men misslyckats. Likaså misslyckades den attack mot militärbaracken Moncada som han och ett gäng andra ungdomar försökte genomföra i juli 1953 i ett försök att starta ett uppror mot, och så småningom störta Batista. De som inte dog i striden, eller mördades av soldater därefter, fängslades och ställdes inför rätta, däribland Fidel och hans 18 år gamla bror Raúl. I sitt försvarstal sa Castro:

”La historia me absolverá- Historien kommer frikänna mig”

Han, liksom hans bror, dömdes till fängelse men frigavs redan året därpå och flydde då till Mexiko där de  började planera för att återvända och på nytt försöka störta Batista. I november bordade de och alla de andra de värvat, den lilla båten Granma och satte kurs mot Kuba.

Det skulle ta två år, två år som de tillbringade till största delen uppe i Sierra Maestras böljande, gröna bergsmassiv, men i januari 1959 var det de som stod som segrare. Batista hade flytt landet, och Castro kunde med sina revolutionära kamrater börja bygga det land de drömde om. Ett land där alla hade fri tillgång till ett välutvecklat sjukvårdssystem, där alla barn fick gratis utbildning och där alla ägde sin egen mark istället för att slava åt något internationellt multibolag.

De var båda rikemanssöner som fattade det radikala beslutet att lämna de bekväma salongerna och ta till vapen för att ta tillbaka kontrollen över sitt land, och förändra det från grunden.
Under nästan 40 år styrde Vasa  över Sverige. Med Järnhand. Precis som Castro skulle komma att styra Kuba i drygt 40 år. Med Järnhand.

Medan vi idag hyllar Vasa som Sveriges Landsfader, den som lade grunden till det Sverige vi har idag, är den allmänna bilden av Castro att han var en fruktansvärd diktator.

Och ja, han har handlat fel mer än en gång. Förmodligen har han gjort fruktansvärda saker.
Ja, på Kuba har det antagligen satts människor i fängelse för deras åsikters skull.
Ja, det har förmodligen avrättats mer än en oskyldig människa där också.
Nej, yttrandefrihet i västerländsk mening existerar inte på Kuba.
Nej, deras valsystem liknar inte vårt

Men saken är den att Kuba är inte det enda land som har gjort hemska saker. Inte heller är Castro den enda statschef som gjort fruktansvärda misstag. Och även om Kubas valsystem inte liknar vårt, så är det fel att säga att de inte har demokrati och att det är en diktatur. Deras valsystem är väl utarbetat och som i teorin i alla fall, i min mening, är 100 gånger bättre än något av de västerländska systemen. Om det funkar och efterföljs i praktiken? Det vet jag inte.

Men en sak är jag 100 % säker på, och det är att Fidel Castro hade rätt när han yttrade de idag bevingade orden ”La historia me absolverá” för snart 65 år sen.

Han har gett kubanerna fri utbildning och sjukvård. Han har gett dem jämlikhet och fått bort den tidigare utbredda rasismen på ön. Han har skickat läkare och lärare vart helst de behövts i världen. Han stöttade Nelson Mandela och ANC:s kamp mot Apartheid långt innan vi i väst hade modet att välja sida, och han stöttade Angolas frihetskamp mot den forna kolonialmakten Frankrike.

Han gav Kuba självständighet efter att i århundraden lytt under först Spanien, och sedan USA. Han har dessutom lyckats med något som inget annat land, demokrati eller diktatur lyckats med hittills; Han har lyckats med att kombinera ett högt HDI med att landet är ekologiskt hållbart.

Nej, Kuba är långt ifrån perfekt. Deras ekonomi är åt skogen och infrastrukturen är åt helvete. Det kan jag villigt erkänna. Men då får man ha i åtanke att de har varit mer eller mindre isolerade i över 50 år på grund av en blockad från ett av världens mäktigaste länder, USA.

Nej, Kuba är långt ifrån perfekt. Men det är vi också. Så i stället för att fortsätta kasta skit på dem borde vi hålla käft och koncentrera oss på våra egna problem, och ta lärdom av det Castro och Kuba har uppnått under det snart halva seklet efter revolutionens seger.
Fidel Castro skulle i måndags, den 13 augusti, ha fyllt 92 år. ¡Hasta la Victoria Siempre!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: