EU-val=Rösta!

Om tre veckor är det val igen. EU-val. Förra gången det var EU-val, 2014, röstade enbart 51 % av de röstberättigade svenskarna. Nu, inför detta val, fylls mitt FB-flöde med bilder på sönderrivna röstkort och uppmaningen att bojkotta valet. Det gör mig förbannad, och ledsen.

Nej, jag är verkligen inget fan av EU, även om jag i grund och botten gillar tanken med ett samarbete mellan länderna i Europa. Idén är fantastisk! Fungerar den lika bra i praktiken? Nja, kanske inte. Trögflytande, åtkomlig och oförståelig byråkrati är vad jag närmast förknippar EU med.

Men! Oavsett vad vi tycker om EU förändrar det inte det faktum att Sverige sen nästan 25 år är ett av medlemsländerna, vilket påverkar vårt land liksom resten av Europa på fler sätt än jag kan räkna upp här. Oftast har vi inte mycket att säga till om när det gäller vad som händer i maktens korridorer i Bryssel och Strasbourg men nu, den 26 maj har vi faktiskt det.

Som jag ser det är det därför inte bara vår rättighet utan också vår förbannade skyldighet, rent ut sagt, att ta ställning och rösta söndag den 26 maj. Demokrati är ingen självklarhet, vilket vi ofta verkar tro. Det är ett privilegium som allt för få människor på den här planeten får njuta av.

Vet du inte vad du ska rösta på? Gör någon av alla de valkompasser som de stora dags- och kvällstidningarna erbjuder. Det tar inte ens fem minuter.

Har du inte tid att rösta? Bullshit. Förtidsröstningen öppnar redan den 8 maj och är öppen fram till valdagen den 26 maj, du har därmed möjlighet att under drygt två veckors tid välja när du ska gå och rösta. Du hinner, tro mig!

Valkompass Sveriges radio

Valkompass Aftonbladet

Valkompass SVT

Valkompass Expressen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: